Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR sa chystá sprevádzkovať centrálny Dynamický nákupný systém (DNS), pomocou ktorého chce obstarávať softvérové licencie Microsoft. Nový systém podľa rezortu prinesie väčšiu transparentnosť verejného obstarávania, finančnú úsporu, umožní využitie viacerých licenčných programov a zmapuje aktuálne potreby štátnych inštitúcií. Rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie o tom informoval v tlačovej správe.

Na základe ukončenej centrálnej zmluvy štát aktuálne vlastní 91 503 softvérových licencií, ktoré sú viazané na jednotlivé zariadenia. Cieľom ministerstva ako centrálneho gestora pre licenčnú politiku štátu je zmodernizovať licencie a umožniť ich flexibilnejšie využívanie.

Screenshot / YouTube / DH Tutors

„Z dlhodobého hľadiska je určite najlepším riešením príprava novej centrálnej zmluvy na nákup licencií pre všetky štátne inštitúcie. Avšak do času jej prípravy bude počas prechodného obdobia využitý centrálny Dynamický nákupný systém,“ uviedla ministerka informatizácie Veronika Remišová.

Nový systém podľa ministerstva prináša čiastkovú decentralizáciu nákupu s prenesením zodpovednosti na jednotlivé inštitúcie ale so zachovaním centrálnej kontroly obstarávania, ako aj možnosti manažovania finančných dopadov na štátny rozpočet.

Nový spôsob obstarávania licencií svojím kladným stanoviskom podľa rezortu podporil aj Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií. Ministerstvo predpokladá, že sa cez DNS počas troch rokov nakúpia licencie v hodnote 47,5 milióna eur bez DPH pri odhadovanej úspore na úrovni 20 % oproti základným cenníkovým cenám produktov a služieb.

Freepik

DNS je formou elektronického trhoviska, ktoré zjednodušuje a zrýchľuje proces verejného obstarávania. Dodávatelia sa môžu do systému prihlasovať nielen na začiatku, ale aj počas celého trvania procesu.

Verejné obstarávanie tak bude prehľadnejšie a transparentnejšie, kroky pre zlepšenie kybernetickej bezpečnosti však chýbajú. Len nedávno došlo k veľkému hackerskému útoku na slovenské firmy.

Otvorenejšou súťažou sa odstránia bariéry pre potenciálnych dodávateľov a zvýši sa tak počet možných dodávateľov. Systém je riadený internými kapacitami ministerstva informatizácie, pričom špecifikáciu licenčných potrieb si zabezpečuje každá štátna inštitúcia sama. Obstarávať sa budú licencie pre operačný systém Windows 10, klientske prístupové licencie a kancelársky balík Office.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú