Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Huawei síce čelí zo strany Spojených štátov obvineniam ohľadom možnej špionáže, dopyt po jej zariadeniach pre mobilné siete piatej generácie (5G) v Európe však zostáva silný. Firma podľa agentúry Reuters uviedla, že zhruba polovicu z doposiaľ uzatvorených 65 komerčných kontraktov na siete 5G podpísala práve s európskymi zákazníkmi.

„Ukazuje to dlhodobú a konzistentné dôveru európskych zákazníkov v Huawei,“ povedal agentúre Reuters šéf aktivít čínskeho podniku v oblasti 5G technológie, Jang Cchao-pin. „Sme naozaj vďační za ich dôveru v tejto ťažkej dobe,“ dodal.

Spojené štáty firmu Huawei pre podozrenie zo špionáže pre čínsku vládu vylúčili z budovania mobilných sietí novej generácie a k rovnakému postupu sa snaží prinútiť aj svojich spojencov. Huawei obvinenia zo špionáže odmieta. Nemecko dnes zverejnilo návrh pravidiel pre výstavbu sietí 5G, ktorá firmu Huawei z dodávok zariadení nevylučujú. Napríklad Británia však stále zvažuje, či by nemala Huawei z budovania sietí 5G vylúčiť.

V polovici mája Washington zaradil Huawei na čiernu listinu, čo znamená, že americké podniky potrebujú špeciálne povolenie, ak chcú tejto čínskej firme dodávať svoje produkty. Jang dnes upozornil, že firma upravila svoj dodávateľský reťazec tak, aby dokázala plne vyhovieť požiadavkám kupcov sieťových zariadení aj bez súčiastok zo Spojených štátov.

Spoločnosť Huawei už koncom septembra uviedla, že začala vyrábať základňové stanice pre siete 5G bez amerických súčiastok. Predpovedala tiež, že v budúcom roku celkovú produkciu základňových staníc pre 5G viac než zdvojnásobí, pretože túto technológiu zavádza čoraz viac krajín.

Zdroj: ČTK

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú