Podľa novej štúdie by v prípade totálnej jadrovej vojny medzi USA a Ruskom zomrelo od hladu viac ako päť miliárd ľudí.

Klimatológovia z Rutgersovej univerzity (USA) v recenzovanej štúdii uverejnenej v súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine zistili, že dôsledky takéhoto konfliktu by boli katastrofálne pre produkciu potravín.

„Tieto údaje nám hovoria jedno: musíme zabrániť tomu, aby k jadrovej vojne vôbec došlo,“ uviedol jeden z autorov danej štúdie, profesor Alan Roebuck.

Celý problém navyše eskaluje Ruská okupácia Záporožskej elektrárne. Podľa najnovších správ sa ju chystajú napojiť na Krym. Útoky na túto jadrovú elektráreň by malo riešiť OSN.

Štúdiu publikovali v časopise Nature Food

Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa toto varovanie prichádza v čase, keď „ľudstvo delí od jadrového vyhladenia už len jedno nedorozumenie, jeden nesprávny odhad“.

V predmetnej novej štúdii uverejnenej vo vedeckom časopise Nature Food sa vypočítalo, koľko sadzí blokujúcich slnko by sa dostalo do atmosféry dôsledkom ohňovej búrky spôsobenej výbuchom jadrových zbraní.

Odborníci uvažovali o šiestich scenároch zahŕňajúcich jadrové arzenály rôznych veľkostí, z ktorých päť vychádzalo z menších konfliktov medzi Indiou a Pakistanom a jeden z vojny medzi Spojenými štátmi a Ruskom.

Každý scenár je katastrofálny

Aj ten najmenší scenár spôsobil hladomor, pričom celosvetová priemerná kalorická produkcia sa do piatich rokov od konfliktu znížila o sedem percent.

V prípade najväčšieho scenára – pri totálnom jadrovom konflikte – sa celosvetová priemerná produkcia kalórií znížila približne o 90 percent v období troch až štyroch rokov po skončení bojov, tvrdia vedci.

Obrovský pokles úrody by spôsobil, že do dvoch rokov by miliardy ľudí – 75 % svetovej populácie – zomreli od hladu, informovala v pondelok spravodajská stanica Sky News.

Štúdia využíva „najmodernejšie modely klímy, plodín a rybolovu“ na „výpočet toho, ako by sa mohla zmeniť dostupnosť potravín vo svete v prípade rôznych scenárov jadrovej vojny“, uvádza výskumný tím.

Zimomriavky tiež naháňa to, že Rusko pred približne 60 rokmi testovalo najsilnejšiu atómovú bombu histórie. Je nemožné odhadnúť pokrok, ktorý odvtedy mohli svetové veľmoci dosiahnuť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú