Určite si zachytil aktuálne správy o úspešnosti misie NASA s helikoptérou v hlavnej úlohe. Ingenuity je na Marse už niekoľko hodín, pričom ju tam, mimo iné, koriguje aj bežne dostupný mobilný procesor, informuje Android Police.

Zdroj uvádza, že srdcom helikoptéry Ingenuity je niekoľkoročný procesor od spoločnosti Qualcomm. Ide konkrétne o čip Snapdragon 801, ktorý bol v roku 2014 osádzaný vo vtedajších vlajkových lodiach. Podľa portálu Kimovil, procesor bol vtedy dodávaný napríklad s telefónmi Oneplus X a One, Xiaomi Mi4, Sony Xperia Z3 či LG G3.

Aj keď z tohto pohľadu ide možno o zastaralý kúsok, NASA dokázala ARM architektúru čipu využiť vo svoj prospech. Ide mimochodom o podstatne rýchlejší čip, ako 20-ročný PowerPC procesor osadený v roveri Perseverance.

S dlhovekosťou Ingenuity sa neráta

Snapdragon však nie je tak obrnený voči radiácií, ako model u roverov Perservence alebo Curiosity, kedy ale ukazuje ďalšie využitie, na prvý pohľad možno konzumne orientovaných produktov.

Predsa len, helikoptéra Ingenuity nie je zamýšľaná na dlhodobé cestovanie po Marse, pričom sa ani neočakáva, že stretne spomínaný Perservence. Odborníci sa domnievajú, že helikoptéra neprežije ani prvú marťanskú zimu, čiže využitie v podstate lacného, no dostačujúceho čipu je pochopiteľné.

Zdroj: Android Police

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú