Bežne používané technologické zariadenia by mohli hackeri pomerne ľahko využiť na cielené zvukové útoky, ktoré môžu spôsobiť až ohluchnutie človeka či prinajmenšom to, že ho na čas ochromia a vyvedú z miery. Pri svojom komplexnom výskume to zistil britský expert na počítačové technológie a bezpečnosť kyberpriestoru Matt Wixey. Pre britskú BBC povedal, že veľká väčšina tých najpoužívanejších zariadení nie je na takúto eventualitu pripravená.

Wixey, ktorý je šéfom oddelenia kybernetickej bezpečnosti v technologickej spoločnosti PWC, sa snažil predovšetkým zistiť, nakoľko je možné, aby šikovný hacker dokázal na diaľku ovládať hlasitosť zvuku na jednotlivých zariadeniach, prípadne cez ne vysielať vlastné, potenciálne nebezpečné zvuky. Ako uvádza, väčšina hackerských pokusov sa mu nanešťastie podarila.

Pri niektorých pokusoch o hackerský útok sa mu napríklad podarilo pomocou miestnej wi-fi alebo Bluetooth siete identifikovať zariadenia, ktoré boli z pohľadu užívateľovej bezpečnosti najviac zraniteľné a nad ktorými sa mu potom podarilo „prevziať kontrolu“ a vysielať pomocou nich nebezpečné vysokofrekvenčné zvuky.

Veľmi často sa mu darilo vysielať zvuky s takou hlasitosťou a tak dlho, aby to zodpovedalo úrovni, pri ktorej je pravdepodobné poškodenie sluchu. V jednom prípade sa mu dokonca podarilo extrémne hlasným zvukom poškodiť samotné zariadenie. Testovanie zariadení uskutočnili vo zvukotesnom laboratóriu a sluch reálnych ľudí pri ňom nebol ohrozený.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú