Spoločnosť Google zakáže zobrazovanie digitálnych reklám propagujúcich falošné tvrdenia o klimatickej zmene pri ďalšom obsahu. Opatrenie, ktoré by mohlo obmedziť príjem popieračov klimatickej zmeny a zastaviť šírenie dezinformácií, sa bude týkať aj služby YouTube. Tá už minulý týždeň oznámila rozsiahle kroky proti dezinformáciám o vakcínach.

Obmedzenia „zakážu reklamy na obsah a speňažovanie obsahu, ktorý je v rozpore so zavedeným vedeckým konsenzom o existencii a príčinách klimatickej zmeny,“ uviedla spoločnosť vo štvrtok na svojom blogu.

Google uviedol, že v uplynulých rokoch rastúci počet jeho partnerov z oblasti reklamy a vydavateľov vyjadril „znepokojenie nad reklamami, ktoré sa zobrazujú popri (obsahu o klimatickej zmene, pozn. red) alebo propagujú nepresné tvrdenia o zmene klímy“.

Inzerenti jednoducho nechcú, aby sa ich reklamy zobrazovali vedľa tohto obsahu. Vydavatelia a autori na YouTube nechcú, aby sa na ich stránkach alebo vo videách zobrazovali reklamy propagujúce tieto tvrdenia,“ vysvetlila spoločnosť.

Nové obmedzenia budú platiť na obsah, ktorý označuje klimatickú zmenu za výmysel alebo popiera emisie skleníkových plynov a podiel ľudskej aktivity na dlhodobé otepľovanie Zeme. Pravidlá začnú platiť od novembra a na ich uplatňovaní budú podľa Googlu pracovať automatické nástroje aj zamestnanci.

Tento týždeň tiež Google predstavil nové funkcie zamerané na pomoc používateľom pri znižovaní ich uhlíkovej stopy vrátane funkcie vyhľadávania, ktorá ukazuje, aké lety majú nižšie emisie.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú