Spoločnosť Google opäť prichádza s ďalšou funkciou, ktorá tentokrát poskytne efektívnejšie a bezpečnejšie prihlasovanie. Jedná sa o službu, ktorá pri prihlasovaní umožní využívanie odtlačku prsta či kód uzamknutia obrazovky namiesto klasického hesla, informuje portál Arstechnica.

Do niekoľkých dní bude spustená novinka k dispozícii pre všetky zariadenia s minimálnym systémovým označením Android 7. Funkcia je však viazaná výlučne na služby, ktoré patria spoločnosti Google, čo znamená, že na iných weboch či službách nebude možné využívať nový spôsob prihlasovania.

Nová metóda prihlasovania bude využívať hneď viaceré štandardy, medzi ktoré zaraďujeme napríklad FIDO2, W3C WebAuthn či FIDO CTAP. Biometrické možnosti prihlasovania tak po novom umožnia rovnaké prihlasovacie údaje pre natívne aplikácie aj webové služby.

Napriek tomu, že nová funkcia vyvoláva hneď viacero otázok a ukazuje viacero nedoriešených detailov, používatelia by mali disponovať aj väčšou bezpečnosťou. Podľa spoločnosti sa odtlačky prstov nikdy neposielajú na Google servery, ale zostávajú bezpečne uložené v jednotlivých zariadeniach. Pri prihlásení prostredníctvom kódu uzamknutia obrazovky však zostáva bezpečnosť či uľahčenie prihlasovania stále otázna.

Zdroj: Arstechnica

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú