Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Skupina expertov JPEG sa v januári stretla na 86. schôdzi, ktorá sa konala v Sydney. Ako píše The Next Web, experti začali skúmať spôsob, ako zapojiť umelú inteligenciu (AI) s cieľom vybudovať nový kompresný formát.

Medzi rôznymi aktivitami, ktoré sa uskutočnili, výbor JPEG zverejnil výzvu na predloženie dôkazov o riešeniach kompresie obrázkov založených na AI. Program s názvom JPEG AI bol spustený minulý rok, kedy bola určená skupina expertov špecializovaná na štúdium obrazových kodekov založených na neurónovej sieti.

Cieľom programu je nájsť možné riešenia na vytvorenie nového štandardu. Na tento účel nadviazali partnerstvo s IEEE (Inštitút elektrických a elektronických inžinierov) a požiadali o predloženie dokumentov v rámci Výzvy kódovania obrázkov. Tieto dokumenty budú predstavené na Medzinárodnej konferencii spracovania obrazu (ICIP), ktorá sa má konať v októbri v Abú Zabí.

Prečítaj si tiež
Windows 10 má úplne nové ikony v systéme. Takto vyzerajú

JPEG informuje, že okrem toho bola v rámci programu JPEG Pleno Point Cloud Coding vydaná výzva na predloženie dôkazov o kompresii pomocou bodov v priestore. Taktiež bola vydaná aktualizovaná verzia referenčného softvéru JPEG Pleno a implementácia otvoreného zdroja JPEG XL.

Navyše vedci predložili niekoľko dokumentov o kompresii obrazu prostredníctvom modelov strojového učenia. Bude zaujímavé vidieť úplne nový obrazový kodek založený na AI.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú