Spoločnosť Kaspersky odhalila v prvej polovici tohto roka 105 miliónov útokov na zariadenia internetu vecí, ktoré pochádzali z 276 tisíc jedinečných IP adries. Toto číslo je takmer 9-násobne vyššie v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, kedy bolo zaznamenaných približne 12 miliónov útokov pochádzajúcich zo 69 tisíc IP adries.

Kybernetické útoky zamerané na zariadenia internetu vecí zažívajú boom, avšak nie sú príliš sofistikované, snažia sa byť skôr nenápadné, pričom používatelia si ani nemusia všimnúť, že ich zariadenie bolo zneužité. Vyplýva to z aktuálnej správy firmy Kaspersky so zameraním sa na aktivitu honeypotov za prvých šesť mesiacov tohto roka.

Zvýšiť ochranu pritom pomôže niekoľko krokov. Okrem iného je to včasná inštalácia aktualizácie firmvéru, ktorý sa používa. Ďalej je to zmena predinštalovaného hesla. Ak je to možné, používať by sa mali zložité heslá zahŕňajúce veľké a malé písmená, čísla a symboly. Ak sa zariadenie správa zvláštne, je vhodné ho reštartovať. Môže to pomôcť zbaviť sa existujúceho škodlivého softvéru, avšak neznižuje sa tým riziko ďalšej infekcie. Vhodnou ochranou je aj prístup k zariadeniam internetu vecí cez lokálnu VPN sieť. Prístup tak bude zabezpečený cez domácu sieť namiesto verejného prístupu cez internet.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú