Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Medzinárodná futbalová federácia FIFA je znova terčom kontroverzie. Dôvodom sú vysielacie práva na blížiaci sa futbalový šampionát v Katare, ktoré FIFA za desiatky miliónov predala ruským televíziám.

Ešte na začiatku roka pritom futbalová federácia Rusko označila za agresora a reprezentačnej 11-tke krajiny nedovolila šampionátu sa zúčastniť.

Kontroverzný predaj práv

FIFA teda zrejme nechce Rusko nechce vidieť súťažiť, robiť však v krajine biznis jej nevadí a peniaze si od miestnych TV vezme bez problémov. Ako upozorňuje portál Athlestic, futbalová organizácia si prilepší o takmer 40 miliónov dolárov za predaj vysielacích práv na Majstrovstvá sveta vo futbale 2022 v Katare trom ruským staniciam.

Práva na futbalové prenosy po novom získali ruské televízie VGTRK, Perviy a Match TV, každá z nich za možnosť turnaj vysielať zaplatí 13 miliónov dolárov. Milión dolárov zinkasuje aj spoločnosť Telesport za pomoc s vyjednávaniami.

Rozhodnutie predať práva na futbalové prenosy do Ruska mnohých zaskočilo, kvôli vojne na Ukrajine však FIFA 28. februára vylúčila krajinu a všetky jej tímy zo všetkých medzinárodných podujatí. Ruská futbalová reprezentácia mala reálnu šancu futbalového šampionátu sa zúčastniť a proti rozhodnutiu podala niekoľko sťažností, arbitrážny súd však všetky odvolania zamietol. Zákaz sa rovnako týka aj súťaží konajúcich sa pod hlavičkou organizácie UEFA.

FIFA ruské kluby rovnako vylúčila aj zo svojej populárnej futbalovej videohry.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú