Sociálna sieť Facebook odstránila politické reklamy amerického prezidenta Donalda Trumpa a viceprezidenta Mikea Pencea, v ktorých sa objavil obrátený červený trojuholník – symbol, ktorý kedysi používali nacisti na označenie politických väzňov v koncentračných táboroch.

Spoločnosť to vo štvrtok vo vyhlásení vysvetlila tým, že reklamy porušovali ich zásady „proti organizovanej nenávisti“. Zástupca Facebooku sa tiež vo štvrtok vyjadril, že spoločnosť nepovoľuje použitie symbolov nenávistnej ideológie, ak nie sú dané do kontextu alebo priamo odsúdené.

Komunikačný šéf kampane Tim Murtaugh v reakcii na stiahnutie reklám tvrdil, že obrátený červený trojuholník bežne používa antifa, takže ho použili v reklame venovanej antife. Symbol podľa neho nie je uvedený v databáze symbolov nenávisti Ligy proti hanobeniu (ADL).

Trump totiž vinil práve antifu za násilnosti počas protestov proti policajnej brutalite, i keď o tom neposkytol dôkazy. Experti tiež spochybnili vysvetlenie o používaní červeného trojuholníka ako bežného symbolu antify. ADL zároveň doplnila, že trojuholník nie je v ich databáze, pretože je to historický symbol a ich databáza obsahuje len také symboly, ktoré používajú moderní extrémisti a rasisti.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú