Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európsky dozorný úradník pre ochranu údajov (EDPS) žiada, aby Európska únia (EÚ) používala jednu spoločnú mobilnú aplikáciu na zber dát o používateľoch v čase šírenia koronavírusu. Chce tak zmeniť súčasný stav, keď každý členský štát používa vlastnú aplikáciu. Mnohí kritici pritom spochybňujú ich bezpečnosť.

Wojciech Wiewiorowski vyhlásil, že najlepším riešením je jedna aplikácia so silnou ochranou dát. Objasnil, že Všeobecné nariadenie o ochrane údajov (GDPR) umožňuje spracovanie citlivých súkromných informácií v prípade ohrozenia verejného zdravia.

Všetky opatrenia, ktoré by sa dotýkali súkromia, by podľa neho museli byť dočasné, obmedzené len na potrebné dáta a s limitovaným prístupom k údajom, pričom je potrebné vedieť, kto k nim má prístup. Dôležité je tiež vedieť, ako „so surovými dátami“ a výsledkami naložia.

Wiewiorowského rodné Poľsko čelí kritike za aplikáciu, ktorá sleduje polohu používateľov v karanténe. Americká organizácia Electronic Frontier Foundation upozornila, že svetové vlády v boji proti koronavírusu „žiadajú mimoriadne nové právomoci v oblasti sledovania“, o ktoré by mali prísť hneď, ako sa kríza skončí.

Írsko plánuje do dvoch týždňov predstaviť aplikáciu, ktorá bude fungovať na dobrovoľníckej báze. Wiewiorowski uviedol, že niektoré zavedené aplikácie sú užitočné. Navrhovanú novinku by mali koordinovať na úrovni EÚ a bolo by ideálne, ak by sa na nej podieľala aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Wiewiorowski potvrdil, že jeho kancelária je v úzkom kontakte aj s Veľkou Britániou, USA, Novým Zélandom či Latinskou Amerikou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú