Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ministerka digitálnej infraštruktúry Julia Lopez vo Veľkej Británii priniesla nový návrh, ktorý by mal v budúcnosti zaviesť povinnosť pre nové domácnosti v Anglicku, aby využívali gigabitové internetové pripojenie. Po novom by sa tak malo takto rýchle pripojenie stať v budovaných domácnostiach štandardom a developerom by pribudla povinnosť pre zavedenie gigabitového internetu priamo zo zákona, informuje DSL.sk s odvolaním na vládny web gov.uk.

Pokiaľ by bol takýto návrh zapracovaný priamo do zákona, developeri by boli povinní už pri výstavbe nových domov zabezpečiť inštaláciu gigabitového internetu ako kľúčovú súčasť celej stavby. Takáto povinnosť by sa pritom vzťahovala aj na byty a domácnosti budované súkromnými vlastníkmi, nielen stavebnými firmami. Výnimkou by boli doterajšie domácnosti, byty alebo renovované obydlia, školy, väznice, rezidenčné domy či hotely.

Zavedením rýchleho pripojenia ako štandardu by mohli ľudia v novo vybudovaných domácnostiach pracovať na diaľku efektívnejšie a mali by k dispozícii spoľahlivejšie pripojenie, no taktiež by sa zvýšil štandard pre sledovanie obsahu vo vysokej kvalite. Vláda by týmto návrhom chcela zlepšiť situáciu, v ktorej ani dnes mnohé nové domácnosti nemajú gigabitový internet alebo pripojenie nie je včas inštalované pred dokončením stavby.

Podobný návrh pred časom na Slovensku priniesla Veronika Remišová. MIRRI v marci tohto roka predstavilo plán širokopásmového pripojenia, ktorý je cielený hlavne na podporu výstavby pasívnej infraštruktúry s plne optickým riešením prístupových sietí až do budov.

Cieľom tohto plánuje je pokrytie všetkých domácností internetom o rýchlosti sťahovania minimálne 100 Mbps s možnosťou rozšírenia na 1 Gbps a pokrytie sociálno-ekonomických subjektov 1 Gbps internetom. Náklady budú hradené najmä zo súkromných zdrojov tam, kde to bude potrebné, aj z verejných zdrojov a Európskych investičných a štrukturálnych fondov.

Zdroj: DSL.sk, gov.uk, TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú