Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) očakáva, že uzemneným boeingom 737 MAX umožní návrat do prevádzky najskôr v januári. Testovacie lety zo strany európskych pilotov sú totiž momentálne naplánované na polovicu decembra.

Výkonný riaditeľ EASA Patrick Ky sa v rozhovore pre agentúru Reuters nechcel vyjadrovať k termínu rozhodovania o opätovnom sprevádzkovaní boeingov 737 MAX americkým Federálnym úradom pre letectvo (FAA), dodal iba, že časový rozdiel medzi obidvomi úradmi by nemal byť v mesiacoch, ale iba v týždňoch.

Lietadlá 737 MAX boli uzemnené v marci tohto roka po dvoch tragických nehodách, ktoré nasledovali v relatívne krátkom čase po sebe. K prvej došlo koncom októbra 2018 po štarte lietadla indonézskych aerolínií Lion Air v Jakarte a k druhej začiatkom marca tohto roka po štarte lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines v Addis Abebe. Obidva stroje sa krátko po vzlete zrútili, pričom na ich palubách zahynulo celkovo 346 ľudí. Za nehodami by mal byť systém MCAS, ktorý zabezpečuje stabilizáciu lietadla počas letu.

Hlavnú zodpovednosť za zrušenie zákazu lietania pre boeingy 737 MAX má FAA a očakáva sa, že po rozhodnutí tohto úradu budú nasledovať súhlasné stanoviská aj ďalších regulátorov, vrátane EASA. Je tu však obava, že ostatné regulačné úrady by po rozhodnutí FAA nemuseli konať adekvátne rýchlo.

„Osobne predpokladám, že ak všetko pôjde tak, ako má, náš verdikt by mal padnúť na začiatku budúceho roka,“ povedal Ky. „Pokiaľ viem, testovacie lety sme naplánovali na polovicu decembra, čo znamená, že rozhodnutie o návrate do prevádzky by malo padnúť v januári,“ dodal šéf EASA.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú