Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európska komisia chce zatočiť so zneužívaním detí a mladistvých na internete. Podla nej len v minulom roku používatelia celosvetovo nahlásili 85 miliónov fotiek a videí znázorňujúcich sexuálne zneužívanie detí, pričom väčšina zrejme tomuto filtru úplne ušla.

Počas COVID-u navyše tieto prípady vzrástli o 64 % takže je podľa nej čas na jednotné európske pravidlá a dokonca nezávislé európske centrum boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí.

Kľúčovým bodom návrhu však má byť možnosť štátov prostredníctvom súdu vydať príkaz na „nahliadnutie“ do komunikácie používateľov na danom webovom portáli či sociálnej siete.

Čo budú môcť kontrolovať a ako

České Živě.cz varuje, že aktuálne znenie návrhu neprikazuje umožniť kontrolu len verejných statusov, ale aj súkromných správ, a to dokonca aj tých šifrovaných na platformách ako je WhatsApp či iMessage.

Pre objektivitu však treba doplniť, že obsah správ používateľov by nekontrolovala fyzická osoba či administrátor služby, ale len umelá inteligencia.

Komisia výslovne uvádza, že služby na to budú môcť použiť len výhradne ňou vytvorené nástroje, ktoré napr. videá automaticky porovnávajú s už existujúcou databázou detskej pornografie.

Návrh však napriek tomu zožal tvrdú kritiku: „Bude to znamenať koniec súkromia digitálnej korešpondencie,“ nechal sa počuť nemecký europoslanec Moritz Körner. Podobne vo vlákne na Twitteri reaguje aj Matthew Green, profesor kryptografie z Univerzity Johna Hopkinsa.

Stále však ide o návrh, ktorý nemá a len tak nebude mať konkrétnu podobu. Tá môže byť výrazne miernejšia, diskutovať o nej totiž budú všetky príslušné inštitúcie aj členské štáty.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú