Európska komisia (EK) formálne obvinila Apple pre porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže. Konkrétne ide o to, že Apple podľa EK zneužíva svoje dominantné postavenie ako prevádzkovateľa obchodu App Store a znevýhodňuje svojich rivalov v oblasti streamovania hudby. Ide o jednu z najväčších protimonopolných káuz, ktorým americký koncern čelí.

 „Stanovením striktných pravidiel v App Store, ktoré znevýhodňujú konkurenčné streamingové hudobné služby, Apple pripravuje používateľov o lacnejšie alternatívy v oblasti streamovania hudby a narušuje konkurenciu,“ uviedla komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Sťažnosť na Apple pôvodne predložila švédska spoločnosť Spotify, ktorá je priamym konkurentom služby Apple Music v oblasti streamovania hudby.

Problémom je, že Apple znevýhodňuje konkurentov tým, že predplatné alebo nákupy v aplikáciách ponúkaných v App Store sa musia realizovať prostredníctvom platobného systému Apple, pričom koncern si za to účtuje od 15 % do 30 % (prvý rok 30 %, poplatok sa v priebehu času znižuje). Pričom Apple Spotify priamo konkuruje službou Apple Music, čo znamená, že pri rovnakej cene zostáva americkému koncernu viac peňazí.

Apple takisto nedovoľuje, aby prevádzkovateľ priamo do aplikácie vložil link na stránku, ktorá pri platbe predplatného obchádza Apple.

Na takéto praktiky sa sťažuje napríklad aj spoločnosť Epic Games vydávajúca hry, ktorá podala na Apple viacero žalôb týkajúcich sa eliminácie konkurencie v oblasti distribúcii aplikácií a spracovania platieb.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú