Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európska únia (EÚ) v stredu predstavila návrh nových pravidiel a opatrení zameraných na to, aby sa Európa stala svetovým centrom dôveryhodnej umelej inteligencie. Informovala o tom oficiálna stránka Európskej komisie.

Kombinácia historicky prvého právneho rámca umelej inteligencie a nového koordinovaného plánu s členskými štátmi bude zárukou bezpečnosti a základných práv ľudí a podnikov a zároveň posilní zavádzanie umelej inteligencie, investície a inováciu v celej EÚ,“ píše sa v správe komisie.

Ako uviedla výkonná podpredsedníčka pre Európu pripravenú na digitálny vek Margrethe Vestagerová, EÚ sa týmito jasnými pravidlami stavia do čela vývoja nových celosvetových noriem v snahe zaručiť dôveryhodnosť umelej inteligencie.

Normy nám pomôžu vydláždiť cestu k etickej technológii na celom svete a zabezpečiť konkurencieschopnosť EÚ v tomto procese. Naše pravidlá sú nadčasové a priaznivé pre inováciu, zásah povoľujú len v potrebných prípadoch – teda pri ohrození bezpečnosti a základných práv občanov EÚ,“ vyhlásila.

Nové pravidlá sa budú uplatňovať priamo vo všetkých členských štátoch. Zakázané však budú systémy umelej inteligencie považované za jednoznačné ohrozenie bezpečnosti, živobytia a práv, napr. systémy alebo aplikácie umelej inteligencie, ktoré manipulujú ľudské správanie s cieľom obísť slobodnú vôľu používateľa.

Vysokoriziková je aj umelá inteligencia používaná napríklad v kritickej infraštruktúre, kde by mohlo nastať ohrozenie života a zdravia občanov, či vo vzdelávaní alebo odbornej príprave, kde sa môže rozhodovať o prístupe jednotlivca k vzdelávaniu a o jeho profesijnej dráhe. Na takéto vysokorizikové systémy umelej inteligencie sa budú vzťahovať prísne povinnosti pred tým, ako ich budú môcť uviesť na trh.

Ďalšie články:

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú