Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Počuli ste už o slow travellingu? Mnoho dovolenkárov už v súčasnosti na svojich cestách upúšťa od rýchleho navštevovania čo najväčšieho množstva miest, ale sústredí sa skôr na kvalitu celkového zážitku, autenticitu, dlhšie zotrvávanie na jednom mieste a jeho následné lepšie spoznávanie. To im nielen pomôže spoznať jednotlivé lokality lepšie, ale zároveň predstavuje ekologickejšiu a zodpovednejšiu voľbu. Jedným zo spôsobov, ako možno cestovať šetrne, „pomaly“ (v tom metaforickom význame) je aj dovolenka na lodi či jachte. Okrem toho, že prenájom plavidla je v súčasnosti ekonomicky veľmi dostupnou záležitosťou, ktorá už dávno nie je iba výsadou tých najbohatších, môže ísť o jeden z najekologickejších spôsobov cestovania. 

Správna starostlivosť o loď

Dôležitým krokom, ako zabrániť znečisťovaniu mora, je zabezpečiť palivovú nádrž proti únikom. Plniť ju treba pomaly a dať pozor na to, aby ste ju neprepĺňali. Nezabudnite tiež očistiť prebytočný olej alebo palivo, ktoré sa mohlo vyliať, handričkou z absorpčného materiálu. Takisto je dôležitá správna likvidácia odpadových vôd – vypúšťanie tzv. čiernej či sivej vody do mora je prísne zakázané. Myslite na to v prípade, že máte vlastnú loď, ale aj vtedy, ak si ju prenajímate bez kapitána a riadenie lode a s tým súvisiace záležitosti musíte riešiť sami. 

Prechod na bionaftu

Zásadnou možnosťou, ako sa plaviť ekologickejšie, je prechod na bionaftu, ktorá je obnoviteľná, netoxická a spaľuje sa so zníženými emisiami do ovzdušia. V porovnaní s ropnou naftou tak možno znížiť emisie až o 86 %. 

Poteší vás možno aj fakt, že pred prechodom na toto alternatívne palivo je potrebných len veľmi málo úprav motora. V prípade, že si jachtu či loď len prenajímate síce tento fakt nedokážete priamo ovplyvniť, určite však pomôže, ak si na prenájom vyberiete overenú spoločnosť, kde prenajímatelia lodí musia spĺňať určité štandardy. Pavel Pribiš z Boataround, platformy, ktorá ponúka jednoduchý prenájom lodí online, hovorí: „V našej ponuke nájdu zákazníci len jachty, lode či motorové člny od serióznych overených prenajímateľov, ktorých lode sú v špičkovom stave, či už ide o bezpečnosť alebo vplyv na životné prostredie. Ako prenajímatelia jácht, tak samotní kapitáni, sa správajú zodpovedne, vážia si prírodu a chcú jej krásy ukázať aj hosťom, a to s čo najmenším možným negatívnym vplyvom na planétu.“ Mnoho majiteľov lodí podľa neho postupne zavádza udržateľnejšie úpravy a alternatívy, vrátane bionafty či ekologických prostriedkov na čistenie lode a podobne.

Pozor na počasie a prírodné podmienky

Plavba po rozbúrenom mori určite nie je príjemná ani bezpečná. Plavba v silnom vetre alebo proti prílivu si okrem toho vyžaduje i väčší výkon motora, teda viac spotrebovaného paliva. Väčšina dovolenkárov síce plánuje svoj pobyt na lodi v značnom predstihu a dobré počasie sa, samozrejme, zaručiť nedá. Dovolenka na mori však ponúka značnú mieru flexibility a možnosť prispôsobiť svoje plány aktuálnej situácii. Stiahnite si do telefónu aplikácie o počasí vrátane smeru vetra a snažte sa ich využívať vo svoj prospech.

Na palube ekologicky

Prispieť k ekologickejšej plavbe môžete aj v prípade, že ste len pasažieri na jachte prenajatej s kapitánom. V prvom rade sa uistite, že máte po ruke správne nádoby či vrecia na odpadky a recykláciu, aby ste zabránili zbytočnému znečisťovaniu. Zbaľte si primerané množstvo jedla, aby ste sa vyhli plytvaniu. Nabíjanie batérií, chladničky alebo iných elektrických zariadení voľnobehom škodí nielen životnému prostrediu, ale aj vášmu motoru. Skúste používať len nevyhnutné elektrické prístroje a namiesto zapájania laptopu si užívajte krásy dovolenky na mori!  

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú