Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínska telekomunikačná spoločnosť Huawei Technologies uviedla, že dôsledky amerických obmedzení na jej biznis sú predbežne miernejšie, než sa pôvodne očakávalo a je „v plnej miere pripravená“ fungovať aj s americkými sankciami.

Situácia čínskej spoločnosti sa skomplikovala v polovici mája, keď americké ministerstvo obchodu zaradilo Huawei na takzvaný čierny zoznam, čo firme sťažuje prístup ku komponentom a technológiám od amerických firiem, uviedla agentúra Reuters. Zaradenie na zoznam znamená, že americké spoločnosti musia v prípade predaja svojich produktov takejto firme žiadať Washington o povolenie.

Vo svojom prvom odhade vplyvu spomínaných sankcií zakladateľ a šéf Huawei Žen Čeng-fej v júni uviedol, že obchodné obmedzenia USA znížia tohtoročné a budúcoročné tržby firmy zhruba o 30 miliárd USD (27,07 miliardy eur). Po dvoch mesiacoch sa ukazuje, že celoročný vplyv bude miernejší. Washington tento týždeň oznámil, že Huawei bude môcť obchodovať s americkými firmami ďalších 90 dní. Pôvodne bola výnimka zo zákazu stanovená len do 19. augusta. Popritom však USA na čierny zoznam zaradili ďalších viac než 40 pobočiek čínskej spoločnosti.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú