V správe sa nachádzajú materiály SITA aj TASR.

Pri kúpe novej nehnuteľnosti sa Slováci bežne stretávajú s tým, že im developeri nevedia garantovať konečnú cenu. Na rovnaký problém však natrafia už aj pri kúpe nového automobilu. „Stav, v ktorom sa automobilky nachádzajú už od minulého roka, odkedy nestíhajú z dôvodu nedostatku čipov a súčiastok vyrábať, sa absolútne nezlepšuje. Trh aj naďalej bojuje s výpadkom nových vozidiel, čo núti k tomu, že cenu za vozidlo uvádzajú len ako orientačnú,“ hovorí obchodný riaditeľ Arval Slovakia Michal Duška.

Kým ešte pred dvomi rokmi bolo bežné, že zákazník vedel nielen to, kedy auto dostane, ale aj cenu, ktorú zaň zaplatí, dnes tomu tak nie je. „Niektorí predajcovia vedia garantovať cenu na jednej rok, problémom však je, že dodávky áut túto hranicu zväčša prekročia,“ skonštatoval Duška.

V zlej situácii sa nachádza podľa neho celý trh, teda predajcovia áut, ako aj poskytovatelia operatívneho lízingu. Pokiaľ sa však zákazník rozhodne pre dlhodobý prenájom automobilu, bude v Arvale podľa Dušku vo výhode.

Už v druhej polovici roka 2021 sme začali nakupovať vozidlá na sklad. Aj vďaka tomuto kroku tak máme potvrdené dodávky áut až po jeseň 2023. Klient sa tak k novému autu môže dostať podstatne skôr, ako keby si ho kupoval,“ povedal Duška. Týka sa to však podľa neho vozidiel v štandardnej výbave. Ak chce niekto prémiové vozidlo, musí si počkať viac ako 18 mesiacov bez garantovania ceny.

V EÚ sa neoplatí vyrábať elektromobily

Automobilová skupina Stellantis, vlastník viacerých značiek vrátane Fiat, Chrysler, Peugeot, Citroën a Opel, dospela k záveru, že v súčasnosti nemôže vyrábať cenovo dostupné elektrické vozidlá (EV) v Európe. Hľadá preto lacnejšiu výrobu na trhoch, ako je India. Vyhlásil to generálny riaditeľ skupiny Carlos Tavares. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ak bude India s množstvom nízkonákladových dodávateľov schopná do konca roka 2023 splniť požiadavky týkajúce sa kvality a nákladov, mohlo by jej to otvoriť dvere k exportu elektrických vozidiel na iné trhy, uviedol Tavares.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú