Domácnosti by vďaka regulácii cien energií nemali byť výrazne dotknuté ich zvyšovaním. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Reguláciu cien energií pre domácnosti podľa neho nemá zavedených veľa krajín v Európe, Slovensko však áno.

Zvyšovanie cien energií by preto nemalo ceny výrazne zasiahnuť. Vláda však podľa premiéra musí mať „v hľadáčiku“ ľudí, ktorých by zdražovanie mohlo zasiahnuť nad mieru. Tým chce Heger poskytnúť adresnú pomoc vo forme opatrení, ktoré by zmiernili dopad rastu cien energií.

„Čo sa týka domácností, budeme sledovať dopad rastu cien energií na nízkopríjmové skupiny. Budeme sledovať, ako ich to zasiahne a v takom prípade bude adresné riešenie smerované len tejto skupine ľudí. Pre zvyšok obyvateľstva je tá cenotvorba nastavená tak, že je porovnateľná s predchádzajúcimi rokmi, takže nepredpokladáme, že bude potrebná intervencia,“ povedal Heger.

Podľa predsedu vlády je jeho kabinet pripravený riešiť aj prípadné dopady zvyšovania cien energií na firmy. Heger podotkol, že vláda poskytla 170 miliónov eur na vyplatenie dlhu z fotovoltických elektrární, ktorý vznikol za predchádzajúcej vlády.

Strana Hlas-sociálna demokracia v stanovisku, ktoré zaslala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková, skonštatovala, že Heger zlyháva pri riešení rastu cien energií, ktoré môžu mať vážny dopad na rozpočty domácností a likvidačné následky pre množstvo firiem.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú