Kryptomena dogecoin, ktorá pôvodne vznikla ako vtip, pokračuje v raste a jej cena sa v pondelok dostala na nový rekord 0,43 USD (0,36 eura). V minulom týždni si polepšila o 340 %.

Dogecoin dokonca na krátky čas predbehol XRP (ripple) a z pohľadu trhovej kapitalizácie sa stal štvrtou najväčšou kryptomenou. Jeho trhová kapitalizácia pri novom cenovom maxime dosiahla podľa údajov spoločnosti Messari 54 miliárd USD.

Dogecoin neskôr prišiel o časť ziskov a predával sa po 0,3920 USD a jeho trhová kapitalizácia klesla približne na 50 miliárd USD. Trhová kapitalizácia XRP pri aktuálnej cene 1,41 USD predstavuje 53,4 miliardy USD. Najväčšou kryptomenou je bitcoin s trhovou kapitalizáciou 1,05 bilióna USD.

Aktuálne posilnenie dogecoinu zvýšilo jeho cenové vyhliadky. Mnohí fanúšikovia tejto kryptomeny očakávajú, že jeho cena sa v utorok (20. 4.), označovaný za Dogeday, dostane až na 69 centov.

Dogecoin vytvorili v roku 2013 softvéroví inžinieri Billy Markus a Jackson Palmer ako zábavnú alternatívu k bitcoinu. Medzi dôvody aktuálneho posilňovania dogecoinu patrí napríklad vstup na burzu spoločnosti Coinbase, jeho popularita medzi používateľmi obchodnej platformy Robinhood či príspevky šéfa Tesly Elona Muska na Twitteri.

Prudké posilnenie dogecoinu zároveň vyvoláva obavy aj medzi niektorými fanúšikmi kryptomien. Môže totiž signalizovať bublinu na trhu.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú