Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

NASA oficiálne potvrdila presný termín štartu rakety SLS k Mesiacu, informuje Futurism.

Pôjde o vôbec prvý štart tejto rakety a zároveň dlho očakávané zahájenie lunárneho programu Artemis, v rámci ktorého chce NASA založiť na povrchu Mesiaca permanentné ľudské obydlie.

Obrovská a extrémne drahá raketa SLS s cenovkou viac ako 4 miliardy amerických dolárov za jediný štart vzlietne 29. augusta.

Na štartovaciu rampu sa presunie ešte 18. augusta, 2 september je záložný termín pre prípad, že by nastali problémy (čo je, vzhľadom na históriu projektu, celkom možné).

NASA/Aubrey Gemignani

Toto ohlásenie prichádza chvíľu po tom, čo agentúra potvrdila úspešné spustenie systémov kozmickej lodi Orion, ktorá je umiestnená na samom vrchu rakety v budúcnosti ju využije posádka astronautov, ktorí poletia k Mesiacu.

Samotné zariadenie ale nemá schopnosť na Mesiaci pristáť. Namiesto toho sa spojí s vesmírnou stanicou Gateway na lunárnej orbite. Ako pristávací modul má slúžiť upravená verzia druhého stupňa rakety Starship, ktorá je zatiaľ vo vývoji.

Do vesmíru ju pritom môže dostať len samotný systém Starship, teda aj jej prvý stupeň s názvom Super Heavy.

Prvý úspešný orbitálny let je podľa Elona Muska vzdialený 1 až 12 mesiacov. Pôvodne pritom očakával, že vzlietne ešte v júli minulého roku.

 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú