Starý kontinent už v dohľadom čase zaplaví nová digitálna mena. Ako uvádza portál Cryptonews, pri príležitosti 25. výročia Európskej centrálnej banky (ECB) oznámil jeden z členov jej výkonnej rady, kedy by sme sa mohli dočkať digitálneho eura. Nová virtuálna mena je podľa Fabia Panettu bližšie, ako si možno myslíš.

Novinky by sme sa mali dočkať v Európe už v priebehu 3 až 4 rokov. Na projekte aktuálne pracuje 50 členný tím odborníkov, ktorí sa zameriavajú na dizajn digitálneho eura, jeho distribúciu a tiež vplyv na finančný sektor.

Po tom, čo bude pripravená nová legislatíva, Rada guvernérov bude digitálnu menu testovať. Začať by to mohlo podľa pôvodných plánov už tento mesiac.

Panetta tiež priblížil, že Európska centrálna banka bude zodpovedať len za vývoj digitálneho eura. Jeho distribúciu by mali mať následne na starosti iné finančné inštitúcie, nakoľko ECB s tým nemá žiadne skúsenosti.

Táto správa sa objavila iba niekoľko dní po tom, čo EÚ schválila nový zákon MiCA, ktorý sa zaoberá trhmi s krypto-aktívami. Ľudia sa vraj nemajú obávať, že digitálne euro nahradí tradičné bankovky či mince. V EÚ bude aj po jeho zavedení fungovať hotovosť.

Ako uvádza portál Europa, zavedenie digitálneho eura by mohlo zasýtiť dopyt po bezpečných a spoľahlivých elektronických platbách. Digitálna mena, ktorú vydala priamo ECB, motez predstavovať základ stability platobných a peňažných systémov. Digitálne euro by tiež posilnilo menovú suverenitu eurozóny.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú