Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Dnešný deň bol vyhlásený nielen za Svetový deň letectva a kozmonautiky, ale taktiež za Medzinárodný deň letu človeka do vesmíru. Práve dnes sa totiž pred 60 rokmi uskutočnil moment, ktorý navždy zmenil históriu. Pri príležitosti 60. výročia od prvého letu človeka do vesmíru dnes odvysiela dokumentárne snímky verejnoprávna RTVS aj ministerstvo školstva.

Prvým človekom vo vesmíre sa stal 12. apríla 1961 dôstojník sovietskeho armádneho letectva, 27-ročný Jurij Alexejevič Gagarin. Na kozmickej lodi Vostok-1 obletel Zem vo výške 302 kilometrov pri rýchlosti okolo 28 000 kilometrov za hodinu, informuje TASR.

Práve dnes tak uplynulo okrúhlych 60 rokov od tejto významnej udalosti, ktorú si v dokumentárnych snímkach pripomenie na Dvojke televízia RTVS. Poobede čaká divákov na tomto programe vysielanie dokumentárneho filmu Prvý kozmonaut, ktorý Dvojka odvysiela o 15:53. Neskôr večer budeme môcť od 20:10 sledovať ďalší dokument s názvom Smrť Jurija Gagarina.

Tento významný deň si pripomína aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, ktoré podľa informácií TASR pripravilo prierezový dokument 60 rokov v kozme na EduTV.

Nájdeme ho však aj na YouTube. Záujemcovia sa v ňom môžu napríklad od vedca z Astronomického ústavu SAV Aleša Kučeru dozvedieť o histórii, ktorá predchádzala Gagarinovmu letu, či dobových súvislostiach.

V článku boli použité materiály TASR.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú