Elon Musk definitívne kúpil Twitter a internet tak okamžite začína špekulovať o tom, čo to mikroblogovacej sociálnej sieti vlastne prinesie.

Dokáže vyzvať aj samotný Facebook? Prerazí konečne aj na Slovensku? Bude Muskove odhodlanie hájiť slobodu slova znamenať, že sa Twitter stane absolútnym rajom pre konšpirátorov a proruských trollov?

Na niektoré z týchto otázok zistíme odpovede až po pár mesiacoch, na niektoré už miliardár naznačil odpoveď v niektorých svojich predchádzajúcich vyhláseniach. Časť z nich sumarizoval aj Daily Mail.

Zrejme prídu dlhšie Tweety a možnosť ich editovať

Jeden Tweet, teda status na sociálnej sieti Twitter, je dnes obmedzený na 280 znakov. A aj to už je limit, ktorý sa raz zvyšoval, keď sa do neho prestali započítavať linky a odkazy na vložené obrázky.

Musk podľa denníka opakovane volal po možnosti publikovať dlhšie statusy, čo by mohol byť kľúč k vyššej popularite, ale aj hodnotnejšiemu obsahu. Ani dnes nie sú dlhé Tweety výnimkou, no na Twitteri sa s nimi pracuje trochu neprakticky, keď ich pridávaš ako „vlákno“ (Thread), teda odpovede pod vlastný prvotný príspevok.

(Ne)možnosť upravovať už publikované Tweety je medzi používateľmi Twitteru už dlho terčom vtipov. Twitter sa tomuto kroku až doteraz bránil, vraj preto, že by to otvorilo cestu konšpirátorom a falšovaniu informácií.

Elon Musk však v apríli, ešte pred celým predajom Twitteru, využil jednu z novších funkcií a o túžbe mať či nemať edit button dal hlasovať. Výsledky sú jasné, takmer tri štvrtiny používateľov túto možnosť chcú. A ako je už pri Muskovi zvykom, žiadny Tweet nie je náhoda.

Dostupná by mohla byť aj verifikácia účtov úplne pre každého, alebo pre každého, kto si zaplatí prémiové predplatné Twitter Blue, dnes za 2,99 dolára mesačne.

Twitter

Platby aj v kryptomenách?

Tu sa však už internet stihol aj poriadne zblázniť, keď sa objavili očakávania, že za predplatné bez reklám bude možné platiť napríklad Muskovou obľúbenou kryptomenou DogeCoin.

Musk na začiatku mesiaca povedal, že poplatky by mali byť primerané a v miestnych menách. „Možno by mala byť aj možnosť platiť v dogecoinoch,“ dodal potom, no zrejme bude v jeho záujme Twitteru dávať viac serióznosti než memečiek a vtípkov.

Miliardár ale jasne hovorí o plánoch preferovať predplatné namiesto reklám, aj preto, aby dodržal nezávislosť služby od externých vplyvov – aj preto napríklad Twitter stiahne z akciovej burzy a vyplatí dnešných akcionárov.

Čo s alternatívnymi klientami?

Časť používateľov dnes k Twitteru pristupuje cez web a časť cez oficiálnu aplikáciu. Veľa z používateľov však používa aj appky iných vývojárov, ktoré ponúkajú rad perfektných funkcíí navyše – či už je to spravovanie viacerých účtov naraz alebo možnosť synchronizovať timeline – teda uložiť pozíciu medzi prečítanými a ešte neprečítanými statusmi a pokračovať v jej sledovaní na inom zariadení.

Napríklad v prípade Facebooku je niečo také nepredstaviteľné. Či alternatívne aplikácie Twitter pod Muskovým vedením odreže, alebo nie, zatiaľ nie je vôbec jasné.

Šéf Tesly a SpaceX však viackrát hovoril o tom, že Twitter by mohol byť „open-source“, vďaka čomu by komunita mohla vylepšovať jeho funkcie a pomáhať ho chrániť napríklad aj voči nájazdom spam botov a robotov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú