https://www.velocity.sk/nahradne-diely-pedale

Deväťročného chlapca z Kene ocenil prezident Uhuru Kenyatta za to, že z dreva vyrobil prístroj na umývanie rúk s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu. Stephen Wamukota pochádza z Bungoma County na západe Kene a bol najmladších zo 68 ľudí, ktorých politik ocenil. V krajine hlásia viac ako dvetisíc infikovaných.

Chlapcov otec James pre CNN povedal, že syn sa rozhodol zostrojiť poloautomatický prístroj po tom, ako videl správy o koronavíruse v televízii. „Keď prezident oznámil prvý potvrdený prípad ochorenia, zároveň vyhlásil, že v rámci prevencie je potrebné umývať si ruky. Môj syn mi povedal, že vymyslel prístroj, ktorý umožní jednoduchšie umývanie rúk,“ uviedol otec.

Stephen zhromaždil drevo, klince a malú nádobu na vodu. Keď otec, ktorý sa živí ako opravár elektroniky, prišiel domov, zistil, že jeho syn použil na svoj vynález drevo, z ktorého chcel on vyrobiť okno. „Videl som, že jeho prístroj nebol dostatočne stabilný, tak som mu s ním trocha pomohol. Nechcel som, aby sa mu úplne rozpadol,“ prezradil otec.

Vynález má aj dva pedále, vďaka ktorým človek ovláda dávkovanie mydla a vody a zároveň minimalizujú dotyk rúk s povrchom, a teda aj možnosť prenosu vírusu. Otec objasnil, že chlapec sa niektoré veci naučil v škole. Guvernér Bungoma County Wycliffe Wangamati sľúbil mladému vynálezcovi štipendium na dokončenie základnej a strednej školy.

„Čakáme, kým otvoria školy, a potom sa s ním skontaktujeme. Povedal mi, že keď školy otvoria, dá mu štipendium na štúdium, v ktorom využije svoj talent,“ uzavrel otec.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú