Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Dediča juhokórejského konglomerátu Samsung I Če-jonga podmienečne prepustili z väzenia. Vo väzení strávil 207 dní, niečo málo vyše polovice jeho dvaapolročného trestu, ktorý dostal v januári za podplácanie, spreneveru a zatajenie výnosov z trestnej činnosti vo výške zhruba 8,6 miliárd juhokórejských wonov.

To si vyslúžil za účasť na korupčnom škandále okolo bývalej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje, ktorá je tiež vo väzení. Informuje o tom spravodajský portál BBC. „Spôsobil som ľuďom veľa obáv. Hlboko sa ospravedlňujem. Počúvam obavy, kritiku, starosti a veľké očakávania voči mne. Budem tvrdo pracovať,“ povedal I novinárom pred väzením.

Iho obvinili z toho, že zaplatil 43 miliárd wonov dvom nadáciám prevádzkovaným spolupracovníčkou expremiérky Čche Son-sil výmenou za politickú podporu, ktorá pomohla posilniť jeho kontrolu nad najväčšou obchodnou skupinou v krajine.

Juhokórejské ministerstvo spravodlivosti rozhodlo o prepustení Iho po zvážení dopadov pandémie na juhokórejskú ekonomiku a svetové trhy. Úrad prezidenta Mun če-ina vo vyhlásení vysvetlil, že rozhodnutie padlo v národnom záujme, a požiadal o pochopenie.

Sme si dobre vedomí toho, že ohľadom podmienečného prepustenia podpredsedu I Če-jonga existujú podporné aj protichodné názory. Názory ľudí, ktorí sú proti, sú tiež správne. Na druhej strane bolo veľa ľudí, ktorí v tejto vážnej kríze požiadali o podmienečné prepustenie, dúfajúc, že krajine pomôže v oblasti polovodičov a vakcín,“ uvádza sa v prezidentskom vyhlásení.

Podmienky Iho prepustenia zahŕňajú päťročné obmedzenie podnikania, a tak je nejasné, či bude môcť viesť spoločnosť, pokiaľ nedostane výnimku. Tiež bude potrebovať povolenie na všetky zahraničné cesty.

Prepustenie Imu umožnila zmena zákona, ktorá povoľuje zváženie podmienečného prepustenia väzňov, ak si odslúžia 60 % svojich trestov. Iho tiež vyšetrujú pre podvod a manipuláciu s akciami. Ak by ho uznali vinným, mohol by znova skončiť vo väzení.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú