Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) spustila platformu na elektronickú výmenu údajov z e-formulára na rýchle a efektívne sledovanie kontaktov v súvislosti s ochorením COVID-19 medzi cestujúcimi v leteckej doprave. EASA tak využíva aj skúsenosti Slovenska s jeho zavedením.

Práve Slovensko, spolu s Talianskom a Španielskom, sú prvými krajinami Európskej únie (EÚ), ktoré sa rýchlo rozhodli pre digitálny systém zbierania údajov, včas ho zaviedli a dnes funguje. Informoval o tom hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf.

Novovzniknutá platforma umožňuje rýchle sledovanie a vyhľadanie kontaktov. V nasledujúcich týždňoch sa k nej môžu dobrovoľne pripojiť ďalšie členské krajiny. Umožní to predovšetkým vzájomnú výmenu údajov o cestujúcich a tým jednoduchšiu dostupnosť k informáciám v prípade pozitívne testovaných osôb.

„Slovensko sa včas rozhodlo pre tento systém, pretože digitálnu formu zbierania a zhromažďovania údajov z e-formulárov považujeme za najúčinnejšiu. Letecká doprava však funguje na cezhraničnej úrovni, a preto veľmi vítame, že sa tento systém stáva dostupným pre celú Európu,“ skonštatoval minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). EASA zabezpečuje hlavnú stratégiu EÚ v oblasti bezpečnosti leteckej dopravy.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú