Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

OneWeb v sobotu vyslal na obežnú dráhu ďalších 34 satelitov, ktoré budú súčasťou konštelácie poskytujúcej širokopásmový internet po celom svete. Do vesmíru ich vyniesla raketa Sojuz, ktorá vzlietla z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane o 22:06 miestneho času. Misia sa konala aj napriek pandémii koronavírusu, ktorá už ovplyvnila aj vesmírne aktivity.

Startup predtým poslal počas dvoch misií do vesmíru 40 satelitov. Konštelácia by mala dovedna pozostávať z približne 650 satelitov, pričom celú sieť plánuje spojazdniť do konca roku 2021. Firma je jednou z niekoľkých, ktoré majú rovnaký cieľ.

Svoju vlastnú sieť Starlink, ktorá by mala pozostávať z tisícok družíc, si buduje SpaceX Elona Muska. Podobný systém s názvom Kuiper navrhol aj majiteľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos.

„Kvalitné pripojenie umožňuje ľuďom pracovať, vzdelávať sa, získavať dôležité informácie o zdravotníctve a byť v spojení s ostatnými. Súčasná kríza nám ukázala, že pripojenie je potrebné všade a odhalila tiež nedostatky v mnohých organizáciách.

Naša satelitná sieť je pripravená vyplniť mnohé z týchto kritických medzier v globálnej komunikačnej infraštruktúre,“ vyjadril sa po sobotňajšom štarte výkonný riaditeľ OneWebu Adrian Steckel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú