Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Napriek tomu, že spoločnosť Apple je známa ako „pýcha USA“, sa väčšina jej produktov vyrába v Číne. Tamojšie mesto Zhengzhou, ktoré je hovorovo známe aj ako „mesto iPhonov“, teraz hlási výrazný nárast znečistenia ovzdušia, za ktorý pravdepodobne môže práve výroba nových modelov iPhone 12, píše 9To5Mac.

Ako informovalo CNBC, analytici spoločnosti Morgan Stanley pri sledovaní správ o kvalite ovzdušia niektorých čínskych miest zaznamenali výrazné zvýšenie priemyselnej aktivity v meste Znengzhou, ktoré súvisí s výrobou nových iPhonov.

Zobraziť celú galériu (1)
Zhengzhou / Zdroj: Needpix

Práve v tomto meste sa totiž sústreďujú hlavné výrobné závody partnerov spoločnosti Apple, ktoré teraz produkujú najmä modely iPhone 12. Analýzy kvality ovzdušia v Znengzhou ukázali, že každoročný nárast znečistenia prišiel tento rok o mesiac neskôr ako obyčajne, čo presne odpovedá posunu predstavenia a výroby nových smartfónov od Apple.

„Údaje ohľadom kvality ovzdušia v Zhengzhou známom aj ako „mesto iPhonov“ z 26. októbra ukazujú, že úroveň priemyselnej výroby sa  zvýšila asi o mesiac neskôr ako obyčajne, čo sa zhoduje s nárastom masovej výroby modelov iPhone 12,” uviedli analytici.

Tieto analýzy sledujú hladiny oxidu dusičitého, ktorý je podľa Európskej vesmírnej agentúry (ESA) hlavným indikátorom priemyselnej aktivity v štyroch čínskych mestách, kde majú výrobní partneri Apple najviac závodov. Oxid dusičitý uvoľňovaný do atmosféry môže vytvárať kyslé dažde a znižovať výnosy plodín, pričom zároveň predstavuje aj zdravotné riziko pre ľudí.

Čína sa pri výrobe energie zatiaľ stále z veľkej časti spolieha na fosílne palivá, čoho následkom je alarmujúca kvalita ovzdušia vo veľkých priemyselných mestách v krajine. Do riešenia tohto problému sa minulý rok zapojil už aj samotný Apple, ktorý poskytuje svojim dodávateľom finančnú podporu a pomoc pri prechode na obnoviteľné zdroje energie.

Zdroj: 9To5Mac, CNBC

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú