Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Najľudnatejšia krajina sveta je známa využívaním sledovacích kamerových systémov, ktoré sú vybavené aj technológiou rozpoznávania tváre. V poslednom čase sa však objavil problém, kvôli ktorému nemohla táto technológia jednoznačne identifikovať tváre ľudí. Po vypuknutí koronavírusu totiž mnohí obyvatelia krajiny začali nosiť rúška, čím znemožnili systému rozpoznať ich tvár. Tento problém ale teraz vyriešil jeden z najlepších startupov, ktorý upravil umelú inteligenciu na rozpoznávanie tváre ľudí s rúškom, informoval portál Quartz.

Koronavírus si po celom svete doteraz vyžiadal vyše 3000 obetí a počet nakazených podľa interaktívnej mapy prekročil 89 000 ľudí. Za epicentrum sa považuje čínske mesto Wu-čan. Niet preto divu, že mnohí obyvatelia nielen v Číne začali nosiť na tvárach rúška. Rozoznať takúto zakrytú tvár však bolo pre čínskou vládou využívané systémy obtiažne a mnohokrát nemožné.

SITA

Nová technológia z dielne startupu SenseTime si ale s týmto problémom dokáže poradiť. Pre rozpoznávanie tváre jej totiž stačí podľa spoločnosti vidieť iba oči a oblasť okolo nosa. Algoritmus využíva pri rozpoznávaní tváre 240 kľúčových prvkov. V boji proti koronavírusu SenseTime využíva aj termokamery, aby boli odhalení ľudia so zvýšenou telesnou teplotou, informuje Daily Mail.

Zdroj: Quartz, Daily Mail

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú