Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V Číne dnes začína platiť nariadenie, podľa ktorého si ľudia musia pri registrácii nového mobilného telefónu nechať naskenovať tvár.

Vláda tvrdí, že prostredníctvom tohto kroku chce „chrániť legitímne práva a záujmy občanov v kybernetickom priestore“. Občania krajiny sa doteraz museli preukázať občianskym preukazom a najnovšie si musia nechať naskenovať tvár, s cieľom overiť, či sa zhoduje s poskytnutým preukazom totožnosti.

Čína sa už roky snaží presadzovať pravidlá na ubezpečenie, že každý používa internet pod svojou skutočnou identitou. Nové pravidlá týkajúce sa telekomunikačných operátorov navrhlo ministerstvo priemyslu a informačných technológií, ktoré tak chce zaručiť, že vláda dokáže identifikovať všetkých používateľov mobilných telefónov. Väčšina Číňanov používa na prístup k internetu práve mobily.

Jeffrey Ding z Univerzity v Oxforde uviedol, že Čína sa tak chce zbaviť anonymných telefónnych čísiel a internetových účtov, zvýšiť kybernetickú bezpečnosť a obmedziť internetové podvody. Ďalšou motiváciou môže byť aj snaha o kontrolu obyvateľov.

O nariadení informovali v septembri. Čínske médiá sa touto tematikou nijak výnimočne nezaoberali, občania však vyjadrili obavy nad množstvom dát, ktoré o nich vláda zhromažďuje.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú