Čína skritizovala „nepodložené“ tvrdenia o tom, že stojí za tohtoročným veľkým kybernetickým útokom na Microsoft Exchange Server. V pondelok ju z toho obvinilo viacero krajín, vrátane Spojeného kráľovstva, USA, Austrálie, Nového Zélandu a tiež Európskej únie, pričom uviedli, že čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti podkopáva globálnu stabilitu a bezpečnosť.

Čína stále trvá na tom, že je proti všetkým formám kybernetického zločinu, informuje spravodajský portál BBC.

Po tom, ako sa v pondelok pridal k obviňujúcim krajinám aj Nový Zéland, čínska ambasáda vo Wellingtone vyhlásila, že obvinenia sú „nepodložené a nezodpovedné“. „Čínska vláda je neochvejným obhajcom kybernetickej bezpečnosti. Obviňovanie bez dôkazu je zlomyseľné,“ uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení po žiadosti médií o komentár.

Podobne sa vyjadrilo aj veľvyslanectvo Číny v Austrálii, ktoré označilo Washington za „svetového šampióna v škodlivých kyberútokoch“. Spomenutý kyberútok postihol prinajmenšom 30-tisíc organizácií po celom svete. Systém zastrešuje e-maily významných korporácií, malých podnikov či verejných orgánov.

Spoločnosť Microsoft pripísala vinu čínskej skupine venujúcej sa kybernetickej špionáži, ktorá podľa neho využila chybu v Microsoft Exchange a umožnila hackerom vzdialený prístup do e-mailových schránok. Skupina známa ako Hafnium je podľa Microsoftu sponzorovaná štátom a operuje z Číny.

Západné zdroje z oblasti bezpečnosti sa domnievajú, že Hafnium získala vopred informácie, že spoločnosť Microsoft mala v úmysle opraviť alebo uzavrieť danú chybu, a preto ich zdieľala s ostatnými čínskymi skupinami, aby maximalizovala úžitok skôr, ako to už nebolo možné.

Americký prezident Joe Biden už skôr novinárom povedal, že čínska vláda nemusí uskutočňovať útoky sama, ale „ochraňuje tých, ktorí tak robia. A možno je k nim ústretová, aby to mohli robiť“. Americké ministerstvo spravodlivosti tiež oznámilo obvinenia voči štyrom hackerom z čínskeho ministerstva štátnej bezpečnosti, ktorí majú podľa neho väzby na dlhodobú kampaň zameranú na zahraničné vlády a subjekty z kľúčových sektorov v najmenej tucte krajín.

Zdroj: SITA, BBC

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú