Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Satelitné systémy majú v sebe zabudované počítadlo, ktoré sa obnovuje zhruba každých 20 rokov. Časový limit pre staršie GPS systémy uplynul už 6. apríla a v prípade, že zariadenia nedostali aktualizáciu, mohlo sa toho veľa pokaziť.

V sobotu 6. apríla uplynul 1024 týždeň, kedy počítadlá v navigačných systémoch dosiahli svoje maximum a mali sa reštartovať, informoval The Register. Časová značka totiž pri GPS slúži na správne určovanie času a polohy, no po tomto dni už nemusia staré navigácie fungovať správne. Posledná takáto udalosť nastala ešte v roku 1999, kedy sa počítadlá resetovali prvýkrát od roku 1980, informuje The Verge. Aby všetky systémy pracovali správne, zariadenia potrebovali nový update, ktorý by napravil prípadné problémy.

Ten však staršie navigácie zrejme nedostali, a tak sa mohlo stať, že sa po 6. apríli už príliš neuplatnia a zobrazované dáta nie sú vôbec presné. Modernejšie zariadenia od roku 2010 ale mali byť na tento prevrat pripravené a podľa americkej vlády si s obnovením počítadla poradili.

Budúcnosťou však majú byť nové 13-bitové formáty CNAV a MNAV pre zaznamenávanie týždňov, ktorý vyriešia tento zásadný problém na veľmi dlhú dobu, prezradil PCMag.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú