Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britskí vedci sa v rámci nového projektu chystajú vytvoriť jeden z najsofistikovanejších modelov zemského plášťa. Prostredníctvom neho chcú simulovať jeho správanie sa, informuje spravodajský portál BBC. Projekt vedie Cardiffská univerzita a zúčastňujú sa na ňom aj odborníci z ďalších univerzít vrátane tých v Oxforde a Cambridgei či Imperial College London.

Vedci budú skúmať komplexný vzor cirkulácie materiálu v zemskom plášti, ktorý sa pohybuje veľmi pomaly. Dúfajú, že nové modely cirkulácie poskytnú náhľad na to, ako táto vrstva hornín okolo jadra Zeme pred stovkami miliónov rokov ovplyvňovala povrch planéty. Podľa vedúceho projektu Huwa Daviesa je cieľom ich úsilia dostať presné zobrazenie správania sa plášťa až do obdobia spred približne miliardy rokov.

Nový projekt sa zameria na výskyt a fungovanie procesov, pri ktorých ľahší materiál prúdi nahor. Výskumníci budú pritom mapovať rôzne regióny z hľadiska teploty, hustoty a rýchlosti. Superpočítačové simulácie projektu budú obmedzené najmodernejšími poznatkami z oblasti fyziky hornín, chémie a magnetizmu.

Kľúčové je pre vedcov pochopenie procesov, ktorých výsledkom sú na zemskom povrchu miesta, kde sa naprieč geologickou históriou vyskytol kolosálny výlev lávy a plynu. „Nazývame ich veľké magmatické provincie,“ vysvetlil Davies s tým, že naposledy taká vznikla pred vyše 10 miliónmi rokov v Severnej Amerike. „Sú veľmi zriedkavé.

A vďaka bohu, pretože dokážu byť absolútne katastrofické. Sibírske trapy, ktoré pokrývajú veľkú časť západnej Sibíri, sa zhodujú s najväčším vyhynutím na Zemi. S týmito veľkými magmatickými provinciami je spojených veľa veľkých udalostí vymierania,“ vysvetlil Davies. Zmienený projekt by mal trvať štyri roky.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú