V poslednej dobe zohrávajú veľký úspech práve 3D tlačiarne, ktorých systémy vedci neustále zlepšujú. Finálne produkty často krát predstavujú priam neuveriteľné výsledky a najnovší prípad je skvelým príkladom. Reč je o britskej spoločnosti Orbex, ktorá predstavila raketu s 3D motorom.

Raketa s názvom Orbex Prime sa pravdepodobne zapíše do knihy rekordov, nakoľko jej súčasťou je najväčší 3D model motora. Spoločnosť si pripíše aj prvenstvo v práci s bio – propánom, ktorý znižuje emisie uhlíka o takmer 90 % v porovnaní s bežným palivom.

Celková konštrukcia je vytlačená tak, že neobsahuje žiadne dodatočné úpravy, ktoré by raketu mohli oslabiť najmä pri teplotných a tlakových výkyvoch. Celkovo je raketa v porovnaní s raketami svojej veľkosti ľahšia o 30 % a o 20 % účinnejšia.

Zdá sa, že spoločnosť vďaka tomuto úspechu čakajú dobré časy, ktoré prinesú úžitok aj vesmírnym aktivitám. Orbex Prime by už v roku 2021 mala uskutočniť svoj prvý štart zo škótskeho vesmírneho prístavu a záujem spoločností, ktoré by prostredníctvom Orbex Prime mohli medzi prvými vysielať satelity zo Škótska je naozaj veľký.

Zdroj: iflscience

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú