Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Návštevníci botanickej záhrady v Atlante môžu v stromoch spozorovať robotického leňocha. Testujú ho tam inžinieri z Georgia Institute of Technology, ktorí ho vytvorili ako pomôcku na ochranu ohrozených druhov. SlothBot (sloth v preklade znamená leňoch, pozn. red.) sleduje zvieratá, rastliny a okolité prostredie, pričom je schopný monitorovať teplotu, počasie či úrovne oxidu uhličitého. Informuje o tom The Independent.

SlothBot je energeticky úsporný a, rovnako ako reálne leňochy, sa pohybuje pomaly, čo je výhodné pre dlhodobé pozorovanie. „SlothBot využíva pomalosť ako konštrukčný princíp. V súčasnosti sa takto roboty nenavrhujú, ale byť pomalý a vysoko energeticky efektívny umožní SlothBotovi vytrvať v prostredí, aby pozoroval veci, ktoré môžeme vidieť iba vďaka nepretržitej prítomnosti v priebehu mesiacov alebo dokonca rokov,“ vysvetlil profesor Magnus Egerstedt z Georgia Institute of Technology.

Robotický leňoch, ktorého vnútorné zariadenia zakrýva telo vytlačené na 3D tlačiarni, funguje na solárny pohon. V atlantskej botanickej záhrade sa pohybuje po zhruba 30 metrovom lane zavesenom medzi dvoma stromami. Vo väčšom prostredí by mal vedieť prechádzať z lana na lano, aby tak pri monitorovaní pokryl viac územia.

Okrem ochrany prírody by sa SlothBot dal využiť na viacero ďalších účelov, napríklad v poľnohospodárstve. Kamery v robotovi by mohli napríklad pomôcť zistiť choroby plodín, zmeny vlhkosti či zamorenie hmyzom.

„Najzaujímavejším cieľom, ktorý ukazujeme so SlothBotom, je spojenie robotiky a technológie s ochranou prírody. Vykonávame výskum ohrozených rastlín a ekosystémov po celom svete a SlothBot nám pomôže nájsť nové a zaujímavé spôsoby, ako dosiahnuť pokrok v našich cieľoch v oblasti výskumu a ochrany,“ vyjadrila sa Emily Coffey, ktorá v botanickej záhrade pôsobí ako viceprezidentka pre ochranu a výskum.

Vedci dúfajú, že ak bude testovanie SlothBota v Atlante úspešné, neskôr ho využijú aj v Južnej Amerike pri pozorovaní opeľovania orchideí a ohrozených žiab.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú