Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britskí vedci plánujú použiť rozsiahlu zbierku vzoriek DNA pri výskume, v ktorom chcú zistiť, prečo sa medzi ľuďmi tak líši vážnosť symptómov nákazy novým koronavírusom. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

UK Biobank, ktorá obsahuje vzorky 500-tisíc dobrovoľníkov, a tiež detailné informácie o ich zdravotnom stave, dopĺňa svoju databázu o dáta súvisiace s ochorením COVID-19.

Biobanka, do ktorej má prístup viac ako 15-tisíc odborníkov z celého sveta, v súčasnosti obsahuje vzorky krvi, moču a slín, pričom zdravie dobrovoľníkov sledujú už celé desaťročie. Teraz do nej dopĺňajú informácie o pozitívnych výsledkoch testov na koronavírus, hospitalizáciách, aj údaje od praktických lekárov. Projekt už pomohol napríklad s odpoveďami na otázky, ako vznikajú rakovina, mŕtvica či ako sa rozvíja demencia.

Súčasná pandémia koronavírusu priniesla vedcom mnohé ďalšie otázky súvisiace napríklad s tým, ako ľudia reagujú na nákazu. Niektorí infikovaní totiž nemajú žiadne symptómy ochorenia a vedci sa snažia zistiť, aká časť z nich to je. Iní zase majú len miernu formu ochorenia, no zhruba každý piaty má vážne symptómy a odhadom 0,5 – 1 % chorobe podľahne.

Vedci pritom dúfajú, že práve genetické rozdiely by mohli vysvetliť, prečo sa aj u ľudí, ktorí netrpia žiadnymi inými ochoreniami, môže rozvinúť vážna forma ochorenia.

Hlavný výskumník projektu Rory Collins označuje biobanku za „zlatú baňu pre vedcov“ a vysvetľuje, že s pomocou dát sa pokúsia pochopiť rozdiely medzi jednotlivcami. “Aké sú rozdiely v ich genetike? Sú rozdiely v génoch súvisiacich s ich imunitnou reakciou? Sú rozdiely v ich celkovom zdravotnom stave?,“ vymenoval s tým, že predpokladá, že tento bohatý zdroj dát zmení chápanie ochorenia. „Veľmi rýchlo by sme sa mohli dostať k nejakým veľmi dôležitým objavom,“ skonštatoval.

Vedci sa chystajú preskúmať celý genóm a hľadať malé variácie DNA. Sústrediť by sa mali najmä na gén ACE2, ktorý pomáha vytvárať receptor dovoľujúci vírusu dostať sa do buniek dýchacích ciest a infikovať ich.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú