Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Umelá inteligencia a neuronové siete dokážu dnes už divy. Dôkazom je aj softvér, ktorý vyvinuli bieloruskí programátori. Umelá inteligencia  totiž  identifikovali ľudí, ktorí majú tvár sčasti prekrytú maskou.

Za týmto softvérom stojí skupina programátorov, ktorí sa snažia bojovať proti aktuálnej situácii v Bielorusku. Jeden z členov tímu, Andrej Maximov, bol bývalý zamestnanec Sony Interactive a aktuálne je vedúci startupu Promethean AI, softvéru založenom na umelej inteligencii, ktorý má pomáhať vývojárom pri dizajnovaní herných prostredí.

Vedľajším projektom je ale vyššie spomenutý softvér na identifikáciu osôb. Umelá inteligencia dokáže porovnať zábery z protestov, na ktorých sú policajné zložky s fotografiami získanými zo sociálnych sietí. Umelá inteligencia vyhľadá  maskovanú osobu v databáze fotografií a následne dokáže jej tvár dopočítať do pôvodného záberu.

Na YouTube sa však zatiaľ objavilo iba jedno video, ktoré zobrazuje, ako tento softvér funguje, a preto je veľmi ťažké určiť, či skutočne funguje tak, ako je vo videu prezentované. Ak by to však bola pravda, mohlo by to extrémne narušiť súkromie a najmä bezpečnosť všetkých špeciálnych zložiek po celom svete.

Zdroj: YouTube

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú