Americký prezident Joe Biden predpokladá, že rivalita medzi Spojenými štátmi a Čínou nadobudne formu „extrémneho súperenia“, avšak nie konfliktu. Biden sa tak vyjadril v rozhovore pre televíznu stanicu CBS News, ktorý bol odvysielaný v nedeľu.

Ako poznamenal demokrat Biden, odkedy sa stal šéfom Bieleho domu, s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v kontakte nebol. Uviedol, že nemá dôvod Si Ťin-pchingovi telefonovať, keďže s ním údajne strávil viac času než ktokoľvek zo svetových lídrov.

V čase keď bol Biden viceprezidentom USA, strávil s čínskym prezidentom podľa vlastných slov 24-25 hodín súkromných stretnutí a nacestoval s ním 17.000 míľ. Biden tvrdí, že je veľa tém, o ktorých je možné sa s čínskym prezidentom rozprávať, v Trumpových šľapajách pokračovať nechce.

Washington považuje Čínu za najväčšieho strategického rivala a taktiež za hlavného súpera na poli svetovej politiky. Počas úradovania Donalda Trumpa vládlo medzi Čínou a USA napätie, pre ktoré boli charakteristické rastúce spory v súvislosti s obchodnými vzťahmi, vývojom technológií a konkurenčným bojom o vplyv v Ázii a vo svete.

Trump Čínu viní aj z toho, že nezabránila rozšíreniu pandémie COVID-19 do sveta, a kritizuje ju za porušovanie ľudských práv a slobôd v autonómnych oblastiach Sin-ťiang a Hongkong. V rámci predvolebnej kampane Trump označil Čínu za najväčšiu hrozbu pre Spojené štáty a pre globálnu demokraciu. Biden síce systematicky ruší mnohé z kontroverzných opatrení Trumpovej éry, no zároveň signalizoval, že USA budú pozorne sledovať svoje vlastné záujmy, komentuje agentúra AFP.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú