Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Mnohé zabezpečovacie systémy sa stále intenzívnejšie spolčujú s umelou inteligenciou a doterajšie metódy autorizácie nahrádza rozpoznávanie tváre. Ako nám už v minulosti ukázali podobné pokusy, ani takého zabezpečenie nie je bezchybné. Výskumníkom z firmy Kneron sa totiž podarilo poukázať na dieru v týchto systémoch, pri ktorých stačila na overenie aj obyčajná maska s tvárou človeka, informuje Futurism.

Masky či fotografie môžu byť v niektorých prípadoch využité pri oklamaní technológie rozpoznávania tváre, avšak takúto bezpečnostnú dieru by rozhodne nemali obsahovať dôležité systémy. Pravý opak teraz dokázal test, pri ktorom boli tieto systémy oklamané obyčajnou maskou človeka, ktorého tvár už bola v systéme registrovaná. Takýmto spôsobom bolo možné podviesť systémy s AI na mnohých dôležitých miestach.

Vďaka maske sa podarilo oklamať systémy napríklad v bankách, na letiskách či pri hraničných prechodoch, informuje Fortune. Výskumníci počas testu oklamali aj platobný systém od Alibaba a WeChat. Cez terminál na letisku Schiphol v holandskom Amsterdame sa navyše dostali len pomocou fotografie v smartfóne. Využitá maska na tento test pritom pochádzala z Japonska. Paradoxne však nedokázala oklamať FaceID v iPhone X.

Zdroj: Futurism, Fortune

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú