Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Taiwan stiahol z predaja tri modely smartfónov čínskeho výrobcu Huawei, ktoré ostrov identifikujú ako súčasť Číny. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Huawei dnes zhodou okolností uviedol v Číne do predaja ohybný telefón Mate X nezávislý na operačnom systéme Android aj amerických čipoch, napísala agentúra AP.

Z predaja boli na Taiwane vo štvrtok stiahnuté modely P30, P30 Pro a Nova 5T, pretože na displejoch ukazujú v časových pásmach a kontaktoch „Taiwan, Čína“. Táto referencia poškodzuje „národná dôstojnosť“, uviedol riaditeľ taiwanskej národnej komisie pre komunikáciu Peter Niou.

Prepojenie Taiwanu s Čínou sa na telefónoch objavilo po aktualizácii softvéru. Kým Huawei kontroverzné odkaz na Čínu neodstráni, modely sa na Taiwane predávať nebudú, povedal Niou.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické riadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

Agentúra Bloomberg v tejto súvislosti pripomenula, že spoločnosť Taiwan Semiconductor Manufacturing bude Huawei, svojmu druhému najväčšiemu zákazníkovi, ďalej dodávať čipy. Firma o tom informovala skôr tento mesiac a taiwanská vláda pri tej príležitosti poprela správu denníka Financial Times, že ju Spojené štáty požiadali, aby čipy čínskej spoločnosti prestala predávať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú