Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Piata planéta v našej slnečnej sústave je pre vedcov stále veľkou záhadou. Panujú na nej extrémne a nehostinné podmienky, ktoré však stále prekvapujú astronómov. Tí sa preto rozhodli vytvoriť najostrejšiu a najdetailnejšiu fotografiu planéty doteraz, aby bližšie pochopili divoké počasie. Jupiter bol pozorovaný observatóriom na Zemi a Hubblovým teleskopom, pričom vznikli dokonalé fotografie v infračervenom spektre, ktoré odhaľujú tohto obra v inom svetle, informuje Science Alert.

Pri pozorovaní a vytváraní záberov Jupitera spolupracovalo observatórium Gemini a Hubblov vesmírny teleskop. Observatórium vytvorilo takmer infračervené zábery planéty, ktoré boli následne skombinované s fotografiami teleskopu o pár hodín neskôr.

Astronómovia tak vďaka tomu získali nový a extrémne detailný pohľad na to, čo sa na Jupiteri môže diať. Na fotografii planéty tmavé oblasti v skutočnosti žiaria a svetlé oblasti sú takmer bez mrakov, píše BBC.

NASA, ESA, M.H. Wong

Celkové pozorovanie Jupitera prebieha už niekoľko rokov a uskutočňuje sa pomocou kozmickej sondy Juno.

Pozorovaním a vytváraním detailnejších záberov chcú vedci zistiť presnú príčinu toho, čo vytvára na planéte tak obrovské búrky. Pomôcť im v tom majú aj nové infračervené zábery, ktoré odhaľujú množstvo detailov.

Zdroj: Science Alert, BBC

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú