Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nova je veľmi dramatická epizóda v živote dvojhviezd. Ide o veľmi jasnú explóziu, ktorá môže trvať po dobu viacerých týždňov či mesiacov. Hoci to nie je až tak zriedkavý jav, astronómom sa doposiaľ nepodarilo sledovať takúto explóziu od začiatku dokonca. Nedávne prvé pozorovanie bola čistá náhoda, píše Universe Today.

Astronómovia skúmajúci súhvezdie Carina systémom nanosatelitov BRITE sa stali svedkami nevídaného javu. Počas pozorovania sa medzi 18 hviezdami totiž objavila nová, čo výskumníkov poriadne vyrušilo, informoval Eurek Alert. Neskôr však prišli na to, že sa po prvýkrát pozerali na novu od začiatku dokonca. Explózia s názvom V906 tak potvrdila vedcom niektoré teoretické koncepty.

Zobraziť celú galériu (2)
„A“ ukazuje novu V906 označenú bielou šípkou. „B“ a „C“ ukazujú hviezdu HD 92063 pred a po nove V906 / Zdroj: Universe Today / A. Maury, J. Fabrega

Novy podobné V906 sú termonukleárne explózie na povrchu bielych trpasličích hviezd. Astrofyzici si už dlhšie mysleli, že ich jas je spôsobovaný neustálym spaľovaním jadra po počiatočnom výbuchu. Údaje z BRITE však naznačujú niečo iné.

Podľa výskumníkov totiž zohrávajú omnoho väčšiu úlohu práve rázové vlny. Počas pozorovania tejto novy totiž zaznamenali pozoruhodné série vyžarovania svetelného a gama žiarenia, ktoré sa vyskytovali súčasne a mali pôvod práve v rázových vlnách.

Údaje tak poskytujú priamy dôkaz toho, že tieto rázové vlny môžu viesť k zvýšenej svietivosti nov, pričom podľa autorov môžu byť zapojené aj do iných javov, ako sú napríklad supernovy, hviezdne fúzie a udalosti narušenia odlivu a prílivu.

Zdroj: Universe Today, Eurek Alert

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú