Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Dvojica amerických astronautov na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v utorok naposledy vyšla do vesmíru, predtým, ako sa začiatkom budúceho mesiaca od nej odpojí vesmírna loď Crew Dragon a vráti sa na Zem.

Chris Cassidy a Bob Behnken z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vystúpili z ISS, aby na nej vykonali údržbu, napríklad natiahli káble a pripevnili skrinku na uskladnenie náradia. Ich výstup do otvoreného vesmíru je štvrtý a posledný v priebehu mesiaca, pričom pre každého je to už 10. takýto výstup.

Behnken a jeho kolega Doug Hurley, ktorý monitoruje výstup do vesmíru zvnútra stanice, o menej ako dva týždne opustia stanicu v lodi Crew Dragon spoločnosti SpaceX, v ktorej na ňu pred pár mesiacmi prišli. Firma plánuje pristáť s kapsulou na vode – s astronautmi po prvý raz po 45 rokoch.

Ak to počasie dovolí, Crew Dragon by mal 2. augusta prejsť atmosférou, roztvoriť padáky a dopadnúť do vôd Mexického zálivu pri Floride. Crew Dragon priviezla Behnkena a Hurleyho na ISS koncom mája. Zároveň to bol vôbec prvý komerčný let, ktorý priviezol ľudí na ISS.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú