Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká armáda v blízkej budúcnosti zásadne zmení spôsob, akým bude vydávať povely svojim verným zvieracím spoločníkom. O špeciálnych okuliaroch s rozšírenou realitou určených pre psov informuje The Verge.

Okuliare s rozšírenou realitou pomôžu vojenským psom počúvať príkazy psovodov aj na dlhšiu vzdialenosť. Disponujú vstavanou kamerou, prenášajúcou živý obraz na diaľku, pomocou ktorej môžu napríklad preskúmavať určenú lokáciu, zatiaľ čo psovod ostáva v úkryte.

„AR sa bude používať na poskytovanie príkazov a pokynov psom, ktorí s rozšírenou realitou interagujú diametrálne odlišne, ako ľudia. Táto nová technológia nám ponúka rozhodujúci nástroj na lepšiu komunikáciu s vojenskými pracovnými psami,“ uviedol Stephen Lee, vedúci odborník Army Research Laboratory (ARO) v oficiálnom príspevku.

army.mil

Psie okuliare vychádzajú zo zavedených ochranných okuliarov pre psy, Rex Specs. Každý jeden kus musí byť špecifický upravený pre svojho majiteľa, kedy sa používa 3D mapovanie k určeniu optimálnej polohy pre rozloženie HUD.

Momentálne testy prebiehali najmä s rottweilerom Materom. Zdroj informuje, že technológia je momentálne len v ranom štádiu, no výsledky psa Matera sú aj tak extrémne sľubné.

Nenechaj si ujsť
O2 spustilo 5G pre verejnosť. Aké sú rýchlosti a kde si ju vyskúšaš?

Armádni vedci plánujú na tejto technológii pracovať nasledujúce dva roky, kedy ich zámerom je vydanie plne bezdrôtového prototypu. Plnú produkciu okuliarov tak chcú spustiť až po náležitom testovaní.

Zdroj: The Verge, Army.mil

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú