Mjanmarská vojenská junta zablokovala v krajine internet, keďže k zatiaľ najväčšej demonštrácii proti pondelňajšiemu prevratu sa pripojili tisíce ľudí. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.

Monitorovacia skupina NetBlocks Internet Observatory uviedla, že ide o takmer úplný výpadok internetu, keďže konektivita klesla na 16% bežnej úrovne. V hlavnom meste Rangún davy skandovali „Vojenská diktatúra musí padnúť“ a „Demokracia musí vyhrať“. Polícia s ochrannými štítmi zablokovala hlavné cesty do centra mesta.

K výpadku internetu došlo niekoľko hodín po tom, čo armáda zablokovala prístup na sociálne siete Twitter a Instagram, aby zabránila ľuďom mobilizovať sa na protesty. Agentúra Reuters dodáva, že skupiny občianskej spoločnosti v Mjanmarsku vyzvali poskytovateľov internetu, aby sa bránili proti príkazom junty.

V spoločnom vyhlásení uviedli, že takto „v podstate legitimizujú autoritu vojenskej junty“. Junta už vo štvrtok zablokovala Facebook a s ním spojené aplikácie. Blokáciu sociálnych médií zdôvodňuje armáda potrebou zamedzenia šírenia falošných správ a zaistenia stability krajiny. Svetové tlačové agentúry však vyjadrujú presvedčenie, že nejde o nič iné, len o pokus umlčať aktivistov vystupujúcich proti štátnemu prevratu.

V piatok sa na rangúnskej univerzite konali protesty stoviek učiteľov a študentov v reakcii na zatknutie 79-ročného Win Tcheina, kľúčového spolupracovníka mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij (75), ktorú od pondelka junta zadržiava.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú