Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Keď vlani Apple priniesol nový iOS 14, spolu s ním oznámil aj funkciu digitálneho kľúča, pomocou ktorého budú môcť používatelia odomknúť vozidlá od vybraných automobiliek. S obdobnou možnosťou teraz prichádza aj nový Android 12, ktorý rovnako tak umožní odomykanie áut len pomocou smartfónu. Medzi prvými ho využijú majitelia niektorých modelov BMW, informuje Engadget.

Funkcia digitálneho kľúča umožní aj v smartfónoch s Androidom 12 odomknúť a naštartovať nové autá vybraných výrobcov komfortne aj bez toho, aby musel vodič vyberať zariadenie z vrecka nohavíc. Takýto spôsob bude fungovať za predpokladu, že je smartfón s najnovším operačným systémom Googlu vybavený aj UWB (Ultra Wideband) technológiou.

Zobraziť celú galériu (1)
Pixabay (Úprava redakcie)

V opačnom prípade bude môcť používateľ využiť odomknutie prostredníctvom NFC čipu, ktorý auto odomkne po priložení zariadenia. Takýto digitálny kľúč potom bude môcť zdieľať aj so svojimi známymi a rodinou v prípade, ak budú potrebovať prístup k vozidlu. Digitálny kľúč v novom Androide 12 bude v podaní Googlu k dispozícii neskôr v tomto roku vo vybraných smartfónoch Pixel a modeloch Samsungu.

Konkrétny dátum ani modely smartfónov zatiaľ spoločnosť nespresnila. Prvou partnerskou automobilkou, ktorá umožní využitie tejto funkcie, je rovnako ako v prípade Apple aj u Googlu automobilka BMW. Google však pracuje na spolupráci aj s ďalšími výrobcami.

Zdroj: Engadget

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú