Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká automobilka General Motors napriek nedostatku počítačových čipov, pre ktorý dočasne zatvorila niektoré svoje závody, za druhý kvartál vykázala silný čistý zisk v sume 2,8 miliardy dolárov. Zisk automobilka dosiahla hoci vyrobila o 200-tisíc áut menej ako počas rovnakého štvrťroku v roku 2019, čiže posledného porovnateľného kvartálu pred vypuknutím pandémie koronavírusu.

Nedostatočné zásoby však automobilka General Motors, rovnako ako jej konkurenti Ford či Stellantis, prekonala vďaka vysokým predajným cenám a silnému dopytu. Priemerná cena vozidla GM počas apríla až júna bola podľa portálu Edmunds.com 48-tisíc dolárov, čiže bola o 5 200 dolárov vyššia ako pred rokom.

Bez zahrnutia jednorazových položiek General Motors v druhom štvrťroku dosiahol zisk 1,97 dolára na akciu. Prekonal tak očakávania trhu, že na tomto základe bude zisk v sume 1,82 dolára na akciu.

Tržby firmy za tri mesiace do konca júna boli v objeme 34,2 miliardy dolárov. Tým automobilka GM tiež prekonala očakávanie analytikov, ktorí odhadovali, že tržby dosiahnu úroveň 29,92 miliardy dolárov.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú